Om man inte får göra får i kål av lammhalsen (från Ekobondens gård Jannelund) , så är en gryta med nordafrikansk anstrykning ett bra andraval. Det är visserligen svårt att välja grönsaker, inget i säsongens tillgång är direkt nordafrikanskt. Kikärter finns förstås alltid och till slut hittar jag en rimligt billig aubergine. Även ett granatäpple som av en händelse ligger i köket sen minst två veckor tillbaka kommer att vara användbart.

Som grundkryddor väljer jag en blandning av kryddnejlika, kanelstång, kryddpeppar och spiskummin.
Lammhalsen skärs i bitar och får ligga framme en bra stund för att få rumstemperatur innan den steks i gjutjärnsgrytan för att få en ordentlig stekyta. Om den är fuktig, torka den med hushållspapper. Stekytan är en absolut förutsättning för en bra smak.
Het olja. Mycket fräs och stänk, ingen idé att torka av spisen innan det är färdigstekt. Ta några bitar i sänder för att inte tappa för mycket värme.
När nästan allt kött är stekt, gör plats i grytan och klicka i tomatpurén, fräs tills den är mörk (ta ut de sista köttbitarna). Rör ordentligt så den inte bränns. När tomatpurén har mörknat, släng ner kryddorna och låt fräsa ordentligt i några sekunder. Häll på lite vatten och rör från botten så att allt som är fastbränt lossnar och ger must åt såsen. Häll på tomaterna, lägg i den klyftade rödlöken och de halverade vitlöksklyftorna. Lägg i några persiljestjälkar, en sträng harissa, några kuber lammfond och fyll på vatten till det knappt täcker köttet.

Koka mycket långsamt i minst två timmar.

När köttet nästan faller av benen, hacka auberginen i centimetertjocka skivor och dela de största i fyra delar. Öppna en glasburk kikärter (de är bättre än de i metallburk) och skaka av dem i en sil. Rör ner kikärterna och lägg auberginen så att den knappt hamnar under ytan. Det får den att suga upp all olja på toppen och smaka fylligt och underbart. Efter 15 minuter, toppa smaken med salt, mynta, nypressad vitlök och svartpeppar. Strö över nyklippt koriander och granatäppelkärnor.

Servera gärna med selleri och kvitten kokt i apelsinjuice och olivolja. Skippa sockret i receptet!!

Det här hade jag i (4 portioner):
1 kilo lammhals skuret mellan kotorna
1 matsked tomatpuré
6 kryddnejlikor, 1 kanelstång, 5 kryddpepparkorn och drygt 1 tesked spiskummin
2 deciliter lammfond (eller kycklingfond)
1 burk krossade tomater, välj ditt favoritmärke
1 klyftad rödlök
3 vitlöksklyftor skurna i halvor
Några persiljestjälkar

1 glasburk kikärter ca 560g
1 medelstor aubergine
Salt
Svartpeppar
pressad vitlök, minst en
Färsk eller egentorkad mynta
Färsk koriander
Kärnor från ett halvt granatäpple